6-08-1945 – Pierwsze bojowe zastosowanie broni jądrowej.

Jest piękny, pogodny poranek 6 sierpnia 1945r.
Operator jednego z japońskich radarów, zauważył siedem amerykańskich bombowców B-29 Superfortress na dużej wysokości (zbyt dużej do standardowych bombardowań) nadlatujących nad południowe wybrzeże Japonii. Stwierdził jednak, że to tylko misja zwiadowcza.
O godzinie 7:30 inżynier pokładowy, William Parsons po raz ostatni wszedł do komory bombowej i uzbroił Little Boy-a. Dokładnie czterdzieści pięć minut i dziewiętnaście sekund później bombowiec Enola Gay zrzucił bombę na Hiroszimę.
„Nagle zapadła ciemność, słońce wyglądało jak księżyc. Potem usłyszałem jęki, a słońce zaczęło robić się coraz bardziej żółte. Spośród 90 studentów politechniki, z którymi tego dnia pracowałem, przeżyło do dziś czterech czy pięciu” relacjonuje jedna z ofiar.
„W otwartych ranach roiło się już od robaków. Układali zwłoki w stosy, oblewali naftą i podpalali. Fosfor w kościach spalał się, wydając w ciemności niesamowitą poświatę” – tak właśnie wspominają po latach Japończycy ocaleli w Hiroszimie zrzut bomby naszpikowanej sześćdziesięcioma kilogramami uranu. W wyniku wybuchu zginęło 70 do 90 tysięcy ludzi a 70 tysięcy budynków uległo zniszczeniu.

Trzy dni później do Japończyków dotarła kolejna zła wiadomość: Stalin wypowiedział Japonii wojnę. W Tokio japońscy dowódcy podzielili się na dwa obozy prezentujące dwa odmienne zdania: kapitulować czy walczyć do ostatniego żołnierza.
Dzień później (9 sierpnia) nad Japonię nadleciał kolejny bombowiec B-29…
Pierwotnym celem miało być miasto Kokura, lecz przez pogarszające się warunki pogodowe i kończące się paliwo postanowiono uderzyć w cel rezerwowy – Nagasaki.
Przed jedenastą bombowiec znalazł się już nad celem. Nad Nagasaki pogoda też nie była idealna. Dokładnie o 11:02 bomba plutonowa Fat Man uderzyła w jedną z dzielnic Nagasaki – Urakami około 3 kilometry od planowanego miejsca zrzutu. Pomimo, że ładunek Fat Man’a był niemal dwukrotnie silniejszy od Little Boya spowodował mniejsze szkody w ludziach i zabudowaniach. Dzielnicę Urakami otaczały wzgórza, co osłabiło siłę fali uderzeniowej.
14 sierpnia 1945 Japonia kapitulowała, choć sam akt bezwarunkowej kapitulacji (zgodnie z deklaracją poczdamską) podpisano dopiero 2 września.

Dziś mija kolejna rocznica tych zdarzeń. Warto o nich pamiętać, gdyż były to jedyne w historii bojowe zastosowania broni jądrowej. Oby nikt nigdy więcej nie zdecydował się na jej użycie.